Gå til innholdet

370 fikk beltebot på bussen etter kontroll i forrige uke

662 personer satt usikret og 370 av disse ble ilagt gebyr i Statens vegvesens landsdekkende kontroller av beltebruk i buss i forrige uke. Beltet er livredder nummer én i trafikken, i buss som i bil, sier 2. nestleder Dag-Einar Sivertsen i Transportarbeiderforbundet.

Totalt ble 14 534 passasjerer kontrollert, fordelt på 745 busser over hele landet. Andelen kontrollerte som ble ilagt gebyr, er kun 2,5 prosent. Dette er i utgangspunktet positivt men likevel en tankevekker, sier Sivertsen. I en spørreundersøkelse svarer passasjerene selv at flere kontroller og påminnelser fra sjåføren vil gjøre at de fester beltet på bussen.

-Dette viser helt klart at kontroll virker, og at frykten for å måtte betale 1500,- i gebyr nær sagt er større enn frykten for å havne i en ulykke uten belte. Vissheten om at du kan bli kontrollert, gjør at du lettere husker å feste beltet. Da har kontroll en viktig effekt på trafikksikkerheten, også for de som ikke blir kontrollert. Passasjerene i spørreundersøkelsen oppgir at de «glemmer det» og «gammel vane» som viktige årsaker til at de ikke fester beltet i buss. Vanen sitter ikke i kroppen. I den enkelte buss har også sjåføren en helt sentral rolle og ansvar, sier Sivertsen. 

-Sjåførene forteller selv at idet de informerer over høyttaleren, så går det en bølge av «klikk-klikk-klikk» i bussen, fra passasjerer som fester beltet. Sjåføren blir lyttet til, og har mulighet til å gjøre en forskjell for trafikksikkerheten i sin buss inkludert å bruke beltet selv, avslutter Sivertsen

Beltekontroll i buss Statens vegvesen