Nett-banner 950x173 72

Anmelder Haxi for piratvirksomhet

10.juli 2014
RogerHansen190912 Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) anmeldte mandag selskapet Haxi Ltd for brudd på Yrkestransportlovens bestemmelser om å drive persontransport mot vedrelag uten løyve. - Haxi sier de formidler kompiskjøring, men dette er ikke annet enn organisert pirattaxivirksomhet, sier forbundsleder Roger Hansen. Les mer!

Haxi er en transporttjeneste som via egen side på internett og ved bruk av såkalt app på smarttelefon, tilbyr persontransport til alle. Man registrerer en profil på deres hjemmeside  og gjør seg tilgjengelig som sjåfør, eller bestiller tur fra A til B fra andre sjåfører. Sjåførene mottar også vederlag. Dette blir omtalt som kostnadsdekning og tips  på Haxi sin hjemmeside.

- Haxi påstår at tjenesten kun dreier seg om kompiskjøring. Men slik tjenesten er bygd opp, kan hvem som helst lage seg en profil og tilby eller bestille kjøring fra hvem som helst. Dette mener vi er i strid med Yrkestransportlovens § 20 som sier at man trenger løyve for å drive persontransport mot vederlag, sier Roger Hansen.

NRK har avslørt at enkelte Haxi-sjåfører kan tjene opp til 5000 kroner på å kjøre ei helg.

– Inntektene som Haxi-sjåførene har på kompiskjøringen, blir etter det vi vet, ikke innrapportert til skattemyndighetene. Det betyr at Haxi organiserer svart kjøring i stort omfang, sier Hansen. Forbundslederen advarer publikum mot å benytte seg av tjenestene til Haxi.

- Vi vet ingen ting om sjåførenes vandel og kompetanse, og passasjerer har dårligere forsikring enn om de benyttet seg av en ordinær drosje. Vi vet heller ingen ting om bilenes tekniske stand, sier Roger Hansen.  

Trykk her for å lese NTFs anmeldelse av Haxi!

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok