Nett-banner 950x173 72

53 år bak bussrattet

7.mars 2013
TorbjørnWalnum030713-small I Nesna i Nordland bor bussjåfør Torbjørn Walnum. Han har kjørt buss i 53 år, - på heltid. Neste år, i april, er det definitivt slutt. Ikke fordi Torbjørn Walnum vil legge inn årene, men han må. Staten har fastsatt maksalder for en bussjåfør, når en blir 75 år er det definitivt slutt. – Det blir den verste dagen i mitt liv, når jeg må slutte for alltid, sier Walnum. Les mer!


(Tekst og foto: Vegard Holm - Transportarbeideren)

Bussjåfør & gårdbruker
Han startet livet bak bussrattet som 21-åring i 1961. Han ble ansatt i Helgeland Bilruter, den første tida kjørte han annenhver uke buss og godsbil. Seinere har selskapet skiftet navn to ganger, først til Nettbuss, i dag heter det SB Nordlandsbuss.

Fagorganisert har Torbjørn Walnum vært siden første dag, i Norsk Transportarbeiderforbund. Aktiv har han vært både som faglig tillitsvalgt og lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, han har vært både kommunestyrerepresentant og lokallagsleder. I tillegg til heltidsjobben som bussjåfør, drev Walnum lenge et gårdsbruk som på det meste hadde 200 vinterfora sauer. I dag har han kun tre kaldblodstravere på gården der han bor, som han koser seg med.

Sang og fotball
Kultur har også vært en viktig del av livet til Torbjørn Walnum. Ikke mindre enn tre kor har han sunget i. Og han har sunget under Festspillene i Harstad. Fotball har vært en viktig del av livet til denne spreke, blide og aktive bussjåføren. Ikke mindre enn 25 år spilte han på A-laget til Nesna Idrettslag.

Da Transportarbeideren treffer Walnum i Mo i Rana forteller han med stolthet at begge barnebarna, som spiller på A-laget til Mo IL i fotball, samme dag skal møte Rosenborg 2 i annendivisjonskamp i Trondheim. Da jeg sjekka resultatet seinere viste det seg at Mo-gutta hadde banka de kjepphøye trøndera hele 4-1.

Feilfri kjøring
Livet til Walnum har vært stabilt. To år etter at han fikk fast arbeid som bussjåfør gifta han seg med Unni, som han har tre barn med. Unni har også hatt et langt arbeidsliv i samme jobb, i 49 år jobba hun i Folketannrøkta i Nordland fylkeskommune. Torbjørn Walnum har aldri vært involvert i en ulykke eller uhell i løpet av 53 år som bussjåfør. Han kjenner da også veistrekningen på 75 kilometer mellom Nesna og Mo i Rana like godt som sin egen bukselomme. Walnum har også kjørt turbil. Mest om sommeren, ofte til Sverige, men mest til Wasa i Finland. Også disse turene har vært i regi av den samme arbeidsgiveren.
- Dette har vært en arbeidsplass jeg har trivdes på i alle år, både med kollegene og ledelsen, sier Torbjørn Walnum.

Stor respekt
Are Ringstad, som er tillitsvalgt i SB Nordlandsbuss, er stolt av å jobbe sammen med Walnum.
- Det står stor respekt av Torbjørn. Hele klubben og alle sjåførene er imponert av at han har kjørt buss så lenge. Og det er artig å høre alle historiene han forteller. Det blir et stort savn den dagen han slutter, sier Ringstad.
 

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok