Nett-banner 950x173 72

- Moderne slaveri

8.desember 2014
EkaterinaJordanova120814-small - Utnyttingen av østeuropeiske lastebilsjåfører i Vest-Europa, er en form for moderne slaveri. Sosial dumping hos dere i Vest-Europa er en ulykke for oss, sa Ekaterina Jordanova, lederen for den bulgarske transportarbeiderføderasjonen (FTTUB), da prosjektet "Organising Cross Border Drivers" ble presentert på et seminar i Sofia tirsdag. Les mer!

(Bildet: Ekaterina Jordanova leder den bulgarske transportarbeiderføderasjonen, og er vert for ITF-kongressen i Sofia denne uka)

Seminaret var en del av den pågående kongressen i den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF). Prosjektet er organisert i regi av den Europeiske Transportarbeiderføderasjonen (ETF). Transportarbeiderforbund i Danmark (3F), Belgia (AVC Transcom og BTB-ABVV), Nederland (FNV Bondgenoten) Bulgaria (FTTUB) og Romania (SLT) deltar i prosjektet.

- Dette er et stort og viktig prosjekt som vi i NTF skal følge nøye framover. Prosjektet viser at det går an å drive praktisk faglig samarbeid på tvers av grenser, sier forbundssekretær Morten Hagen i NTF.

- Målsettingen med prosjektet er gjennom internasjonalt samarbeid å bedre lønns- og arbeidsforhold for de østeuropeiske lastebilsjåførene, sa Jan Villadsen, lederen for transportseksjonen i 3F på seminaret.

Prosjektet har blant annet gjennomført en undersøkelse blant lastebilsjåfører i Europa. Den viste at de dårligst betalte sjåførene fra Øst-Europa, hadde en månedslønn på noen få hundre Euro, mange hadde ingen lønn under fravær og ferie, og hadde svært vanskelige og kummerlige forhold både med hensyn til matlaging og personlig hygiene.

Transportarbeiderforbundene i Danmark, Belgia og Nederland forsøker også å bistå lastebilsjåfører fra Bulgaria og Romania når de trenger det.

-Prosjektet skal nå videreføres. Jan Villadsen i 3F håper at flere transportarbeiderforbund i Europa vil delta i prosjektet.
- Transportbransjen er internasjonal, så det må også vi i fagbevegelsen være, sa Jan Villadsen ved avslutningen av seminaret.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok