Nett-banner 950x173 72

Grossistmeklinga i gang

6.oktober 2014
Grossistmekling101614-small Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal rammes av grossiststreik dersom partene ikke bli enige i mekling. Innen klokken 24.00 11. juni må mekler Bjørn Lillebergen få Virke og NTF til bli enige for å unngå streik i grossistbransjen. Les mer!

(Bildet: Fra v. Virkes forhandlingsleder Pål Skarsbakk, mekler Bjørn Lillebergen og NTFs forhandlinsgleder, forbundssekretær Bjørn Anders Jonassen. Tekst og foto: Roy Ervin Solstad - Transportarbeideren)

I dag klokka 12 startet meklingen mellom arbeidsgiverforeningen Virke og Norsk Transportarbeiderforbund om ny grossistoverenskomst. Totalt har NTF nesten 2900 medlemmer på denne tariffavtalen, snaut 2700 av ansatt i medlemsbedrifter i Virke, der ASKO er en av de store. Fristen for å bli enige i meklingen er ved midnatt, natt til torsdag, og klarer ikke mekler Bjørn Lillebergen å få partene til å enes, betyr det at 317 NTF-medlemmer i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal tas ut i streik.

Prinsipper
Forhandlingsleder Bjørn Anders Jonassen i NTF, er ikke i tvil om at meklingen blir tøff.

– Hvis Virke står på at sjåførene skal over på NHO sin godsavtale, noe som vil bety 80.000-90.000 kroner mindre i lønn i året for hver sjåfør, og de står på at beregningsgrunnlaget for minstelønnsgarantien skal endres, har vi ikke noe å prate om. Da blir det streik, sier Jonassen.

Han er likevel usikker på om det er der det hardeste slaget vil stå.

– Vi må ha på plass tiltak for å fjerne forskjellen på uorganiserte og organiserte arbeidere. Nå er det slik at de uorganiserte tjener bedre enn oss, og slik vil vi ikke ha det. Vi trodde at arbeidsgiversiden var på glid under forhandlingene, men vi klarte ikke å bli enige. For oss er dette et viktig prinsipp som vi må få på plass, understreker han.

Gratispassasjerer
YTF og Parat har forhandlet også med Virke om ny grossistoverenskomst, men i stedet for brudd, valgte de å ta pause i forhandlingene. Trolig vil et eventuelt meklingsresultat for NTF og Virke legge lista også for de to andre organisasjonene.

Før pinse ble det også brudd i grossistforhandlingene mellom NHO og NTF, men meklingsdato for dette oppgjøret er ikke fastsatt ennå.

Plassfratredelse
Det er meldt plassfratredelse i disse grossistbedriftene fra arbeidstidas start torsdag 12. juni:
 
- Asko Midt-Norge avd Trondheim
- Asko Molde
- Bama Ålesund avd dagligvarer
- Bama Dagligvara avd Trondheim
- Bama Storkjøkken
- BaRe Nord, avd Trondheim
- Brødrene Flaarønning AS
- Hellanor AS avd Verdal
- Hellanor AS avd Trondheim
- H. I. Giørtz Sønner AS
- ICA Norge AS avd Trondheim
- Kraemer Maritime avd Ålesund
- Krigsvoll AS avd Heimdal
- Maske Gruppen AS
- Optimera Logistikk Barkåk
- Ruukki Norge AS avd Trondheim
- Tiller Storcash AS
- Trondheim Kjøle- og Fryselager

 

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok