Nett-banner 950x173 72

Spent på havneoppgjøret

3.oktober 2014
GerdKristiansen100314-small LO-leder Gerd Kristiansen kom ikke utenom kampen for tariffavtale i Risavika da hun talte til Transportarbeiderforbundets bransjekonferanse i dag. - Dere fører nå en helt lovlig og rettferdig kamp om tariffavtale i Risavika havn, der dere har hele LO i ryggen, sa LO-lederen. Les mer!

(Tekst og foto: Roy Ervin Solstad - Transportarbeideren)

Selvsagt var LO-lederen inne på mer generelle temaer i forbindelse med lønnsoppgjøret som pensjon, kjøpekraft og ikke minst valget om at årets oppgjør som startet i dag, gjøres forbundsvist. Til slutt kom hun også inn på kampen Transportarbeiderforbundet fører mot arbeidsgiverne i Risavika utenfor Stavanger, der striden står om en tariffavtale som gir havnearbeiderne fortrinnsrett til losse- og lastearbeid.

LO-støtte

Siden har havnene i Mosjøen og Tromsø blitt tatt ut i sympatistreiker, og det vurderes til en hver tid utvidelse av konflikten.

– Dere fører nå en helt lovlig og rettferdig kamp om tariffavtale i Risavika havn, der dere har hele LO i ryggen. Dette har blitt en sak som ikke lenger bare dreier seg om Risavika, men om hele havnetariffsystemet og fortrinnsretten, sa Kristiansen.

Hun poengterte at arbeidsgiverne og havndriverne bruker Risavika-konflikten i en kamp for å bli kvitt dagens tariffavtalesystem for havnearbeidere.

Kan få kamp

– Dere har mektige motstandere, sa hun henvendt til bransjekonferansen, før hun pekte på paradokset i at arbeidsgiverne først undertegnet tariffavtalen, mens de senere har jobbet mot den.

– De prøver med alle midler å undergrave og bli kvitt den samme avtalen som de har underskrevet, sa Kristiansen.

Hun la ikke skjul på at hun var spent på hvordan dette ville gi seg utslag i forhandlingene om ny tariffavtale for havnene.

– Det gjenstår å se hvordan arbeidsgiveren vil følge opp sin strategi. Jeg tviler ikke på at vi også kan få en kamp på dette området når vi kommer til deres oppgjør, og dere har vår støtte, avsluttet LO-leder Gerd Kristiansen.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok