Nett-banner 950x173 72

Osvaldmonumentet avdukes 1. mai

27.april 2015
Osvaldmonument Monumentet over sabotørene i Osvaldgruppa blir avduket på Jernbanetorget i Oslo 1. mai. Osvald-gruppa var en av de største og mest effektive sabotasjegruppene i Norge under 2. verdenskrig. På Klingenberg kino i Oslo vises dokumentardramaet "Offer eller Spion" om gruppas leder Asbjørn Sunde 30. april, 1. mai og 8. mai. Les mer!

(Bildet: Osvaldmonumentet viser et hakekors som blir knust av ei slegge og er laget av kunsteren Bjørn Melbye Gulliksen. Foto: Knut Viggen/Fri Fagbevegelse)

Filmen er laget av NTF-medlemmet Tore Severin Netland, og skal også vises på kinoene i Hønefoss, Horten og Asker 8. mai. Sunde var en svært omdiskutert person, og ble i 1954 dømt til 8 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Mange historikere har hevdet at Sunde var ikke bare var en viktig motstandsleder, men Norges viktigste sabotasjeleder under andre verdenskrig.

Viktig monument
- Jeg er svært glad for at dette viktige monumentet blir avduket 1. mai. En god del av medlemmene av Osvaldgruppa var medlemmer av NTF, og flere av de omkom under krigen, sier 1. nestleder Lars M. Johnsen i NTF. Det er fagbevegelsen som har finansiert monumentet, som er laget av kunstneren Bjørn Melbye Gulliksen.

- Osvaldgruppa var spesiell på mange måter. Det var blant annet en av de få sabotasjegruppene der også kvinner deltok i sabotasjeaksjoner. De fleste av medlemmene kom fra fagbevegelsen, så det er naturlig at vi har vært med å få realisert prosjektet, sier Lars M. Johnsen.

Monumentet over Osvaldgruppa blir avduket under en seremoni kl. 14.30 på jernbanetorget 1. mai.

Trykk her for å få vite mer om dramadokumentaren "Offer og spion" og kjøpe filme på DVD!

Trykk her for å lese mer om Osvaldgruppa på Wikipedia!

 

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok