Nett-banner 950x173 72

Ny blokade på Drammen havn i morges

14.mai 2014
DrammenHavn140514-small Havnearbeidere fra Drammen blokkerte i morges lasting av frakteskipet Tuna. Etter en times tid ga befrakteren, Holship Norge, opp og bestilte registrerte havnearbeidere til å gjøre jobben. Les mer!

(Tekst og foto: Roy Ervin Solstad - Transportarbeideren)

Frakteskipet "Tuna" lå ved kaia på Holmen Syd i Drammen og skulle ta om bord fem tromler fra Draka kabel da sjauere fra Drammen blokkerte arbeidet. Blokaden ble gjennomført fordi det er firmaet Holship som står for frakten.

– At de gidder
Det danskeide selskapet nekter å inngå tariffavtale for lossing og lasting ved deres kaier i Drammen. Tidligere i vår ga Drammen tingrett Transportarbeiderforbundet medhold i at forbundet har rett til å boikotte Holship som ledd i kampen for å presse selskapet til å undertegne en tariffavtale.

I slutten av april ble lossing av en båt ved Holships kai i Drammen stoppet av havnearbeiderne. Også den gangen endte det med at Holship bestilte registrerte havnearbeidere til å gjennomføre lossingen.

– Jeg skjønner ikke at de gidder, sukker Tommy Mangrud, klubbleder for havnearbeiderne i Drammen.
– Etter kort blokade bestiller de oss til å gjøre jobben likevel. De kunne like gjerne bestilt oss med en gang, så hadde de sluppet blokaden, sier Mangrud.

Forsøkte å endre
Samtlige åtte havnearbeidere i byen stilte seg nemlig i veien for krana som skulle løfte de digre kabel-tromlene om bord på "Tuna". I tillegg stod det rundt 15 andre fagorganiserte på utsiden av gjerdet og markerte støtte til blokaden. De slapp ikke innenfor ISPS-sperringene på Drammen Havn. En av dem var klubbleder Vegard Gebuhr i selskapet som hadde levert kabeltromlene, Draka Norsk Kabel.

– Hos oss er det enighet fra topp til bunn at vi ikke vil ha noe med Holship å gjøre, men her var det kjøperen som via selskapet Lusanda Shipping som hadde bestilt Holship til å frakte tromlene. Vi forsøkte i hele går kveld å få de til å endre det, sier Gebuhr. Dog uten å lykkes.

– Ulovlig aksjon
I ettermiddag er det ventet enda et skip inn til lossing for Holship. Da er det "Kristian With" som kommer med takstein, slik de gjorde også i april. Den gang ble lossingen av skipet blokkert helt til Holship bestilte registrerte havnearbeidere til å gjøre jobben. Tommy Mangrud lover ny blokade i ettermiddag.

– Det blir en lang dag, men vi har lovet Holship å blokkere hvert eneste skip de får inn helt til de har undertegnet tariffavtale, smiler han.

Enn så lenge må havnearbeiderne i Drammen blokkere seg til de jobbene de har fortrinnsrett til når det gjelder Holship. Det krefter også Stefan Henriksen fra det danskeide selskapet overfor Transportarbeideren.

– Hvis det blir blokade kommer vi til å bestille sjauere fra administrasjonskontoret, sier han.

– Hvorfor bestiller dere ikke før skipene kommer inn når dere vet det blir blokade?

Vårt syn på denne saken står fast. Dessverre foregår det en - etter vår mening - ulovlig blokade av skipene, sier Stefan Henriksen.

De siste opplysningene Transportarbeideren har fått, tyder på at «Kristian With» kommer til Drammen rundt klokken 16.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok