Nett-banner 950x173 72

NTF ber NHO stoppe streikebryteriet

29.april 2014
NeiTilStreikebryteriTromsø290414-small Transportarbeiderforbundet krever i et brev at NHO Logistikk og Transport ber sine medlemmer i Tromsø avslutte bruken av det NTF oppfatter som streikebrytere på havna i byen. Fagforeningsaktivister blokkerte Hurtigruta både søndag og mandag. Les mer!

(Tekst: Roy Ervin Solstad/Transportarbeideren - Foto: Vegard Holm)

Ikke godkjent sentralt
I går ettermiddag ble det gjennomført en blokade av hurtigruteskipet MS "Trollfjord" da skipet ankom Tromsø på nordgående rute. Siden 7. desember i fjor har havnearbeiderne i Tromsø vært tatt ut i sympatistreik i forbindelse med kampen for tariffavtale i Risavika utenfor Stavanger.

Like lenge har NorLines i Tromsø hentet inn andre arbeidere for å utføre losse- og lastearbeidet på blant annet hurtigruteskipene. Havnearbeiderne i Tromsø har oppfattet dette som regelrett streikebryteri, og det var i denne forbindelse gårsdagens blokade ble iverksatt. Det var en blokade som ikke var godkjent av Transportarbeiderforbundet sentralt.

– Gjennom leder av Norsk Havnearbeiderforening, Bjørn Steffensen, oppfordret vi aksjonistene til å avblåse blokaden, men det ville være fysisk umulig for oss å fjerne aktørene, sier 2. nestleder Terje Samuelsen i NTF.
 
Forhandlingsmøte
Han er derimot helt klar på at streikebryteriet i Tromsø må opphøre, og nå har Transportarbeiderforbundet sendt brev til NHO Logistikk og Transport for å få slutt på at havna i Tromsø lar andre ta jobbene fra de som streiker.
– I dag har vi tilskrevet NHO Logistikk og Transport med krav om at de ber sine medlemmer i Tromsø avslutte streikebryteriet. Hvis ikke dette skjer, har vi bedt om forhandlingsmøte innen åtte dager, siden vi anser at dette er et brudd på både hovedavtalen, Sør- og Nord-Norge-avtalen og allminelige normer om streikebryteri, understreker Samuelsen.
 
Mekling
Sist uke forhandlet for øvrig NHO Logistikk og Transport og Transportarbeiderforbundet om en ny tariffavtale, men NTF brøt forhandlingene allerede den første dagen. Partene møtes neste uke til mekling, men Terje Samuelsen tror ikke at streikeretten til arbeidstakerne vil bli underminert av arbeidsgiverne i tilfelle det blir brudd nok en gang.
 
– Nei, jeg forventer ikke at det vil bli hentet inn streikebrytere i havner som eventuelt blir tatt ut i streik. Jeg forventer at vår motpart forholder seg til allminnelige normer i forbindelse med lovlige konflikter, sier Terje Samuelsen.
 
Transportarbeideren har vært i kontakt med administrerende direktør Tom Rune Nilsen i NHO Logistikk og Transport, men han hadde ikke anledning til å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok