Nett-banner 950x173 72

Tror ikke Holship tåler langvarig boikott

15.mai 2014
Skarning150515-small Onsdag satte lagmannsretten en foreløpig stopper for boikottaksjonene mot selskapet. Vinner havnearbeiderne ankesaken, frykter selskapets advokat det kan bli tvunget til å undertegne tariffavtale med Transportarbeiderforbundet, skriver Frifagbevegelse.no. Les mer!

(Tekst: Roy Ervin Solstad/Einar Fjellvik. Foto: Torgny Hasås)

Onsdag morgen blokkerte havnearbeidere fra Norsk Transportarbeiderforbund lastingen av en båt i Drammen havn der Holship var befrakter. En ny blokadeaksjon var planlagt i går ettermiddag, men midt på dagen bestemte Borgarting lagmannsrett at videre boikottaksjoner må settes på vent inntil det foreligger en rettskraftig dom i tvisten mellom Holship og Transportarbeiderforbundet på om boikott er et lovlig aksjonsmiddel for å presse bedriften til å undertegne tariffavtale.

Vanskelig situasjon
Det betød at blokaden av "Kristian With" som skulle levere takstein for Holship nå klokka 16 ikke ble gjennomført. Havnearbeiderne i Drammen måtte derfor se på at Holships egne ansatte losset skipet, til tross for at de ikke er registrerte havnearbeidere.

I henhold til en ILO-konvensjon Norge har ratifisert, har registrerte havnearbeidere fortrinnsrett til slikt arbeid, men Holship vil heller bruke egne ansatte. Holships advokat, Nicolay Skarning er glad for at boikotten nå er over for denne gang.

– Vi håpet på å få en slik kjennelse, for boikotten viste seg å være effektiv. Det får være en kompliment til transportarbeiderne, men det gjorde situasjonen vanskelig for Holship, bekrefter advokaten.

Måtte prøve
Han er ikke overrasket over at Transportarbeiderforbundet allerede varsler at det vil komme en anke.
– Dette vil bli behandlet raskt, kanskje allerede før sommeren, spår Skarning.

Kommer den avgjørelsen i Holships disfavør, kan det bety at selskapet må revurdere sitt standpunkt om ikke å underskrive en tariffavtale med Transportarbeiderforbundet.

– Holship hadde ikke som store Risavika råd til å la være å prøve å få til en midlertidig forføyning på boikotten. Boikotten var veldig effektiv, og jeg tror ikke Holship kan tåle en boikott over lang tid. Derfor må nok Holship vurdere tariffavtale på nytt om Transportarbeiderforbundet får lov til å starte boikotten igjen, sier Nicolay Skarning til Transportarbeideren.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok