Nett-banner 950x173 72

Kjørte buss på Nordkapp for 27 kr timen

6.juli 2013
Bergkvarabuss180213-small Svensk TV har avslørt at tre latviske bussjåfører ble lønnet med 27 kroner pr time for å kjøre turister fra havna i Honningsvåg til Nordkapp i hele fjor sommer. Sjåførene kjørte for det svenske busselskapet Bergkvarabuss, men var leid inn gjennom bemanningsselskapet Billig Arbetskraft. Les mer!


De latviske bussjåførene var stasjonert i Honningsvåg hele sommersesongen i fjor sammen med en del andre utenlandske sjåfører for å kjøre cruiseturister for Bergkvarabuss fra havna i Honningsvåg. Tidligere var det norskbaserte turbilselskaper som hadde denne cruisekjøringa. I motsetning til godstransport, finnes det ingen begrensninger på kabotasjekjøring innen turbilkjøring. Utenlandske turbilselskap kan operere helt fritt i Norge innenfor ei tidsramme på ett år. Bergkvarabuss skal også i år kjøre cruiseturistene i Honningsvåg.

- Historien med de latviske sjåførene, er noe av det verste vi har vært bort i når det gjelder sosial dumping innen transportnæringen i Norge. Det hører ingen steds hjemme å la sjåfører jobbe for mindre enn en femtedel av lønna til en norsk bussjåfør. Dette er rene sultelønninger som selvsagt ingen norske busselskaper kan konkurrere med. Utenlandske turbilselskaper har tatt over nesten alt av kjøring av cruiseturister i Norge, og vi snakker om svært store volum i sommerhalvåret, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte når direktøren for Bergkvarabuss sier at han ikke visste noenting. At sjefen for et busselskap ikke vet noenting om lønns- og arbeidsvilkårene til egne sjåfører, er rett og slett skandaløst, sier Roger Hansen.  

- Situasjonen i den norske turbilnæringa er i ferd med å bli så kritisk at den kan bli utradert i løpet av de nærmeste årene. Her er det behov for kraftfulle tiltak både på kort og lang sikt. Det skal nå lages et eget handlingsprogram for transportnæringa i forbindelse med regjeringas tredje handlingsprogram mot sosial dumping. Et aktuelt tiltak i denne sammenhengen, kan være å almengjøre tariffavtalen i turbilnæringa. Dette vil kunne sikre at utenlandske turbilsjåfører som er stasjonert i Norge, har norske lønns- og arbeidsvilkår, sier forbundsleder Roger Hansen.

Fackförbundet Kommunal i Sverige, som har tariffavtale med Bergkvarabuss, er også opprørt over denne saken. Forbundssekretær Susanne Gällhagen i Kommunal sier til Transportarbeider.no at de vurderer å gå til sak mot Bergkvarabuss på  vegne av de latviske sjåførene for at de skal få etterbetalt lønn i henhold til den svenske tariffavtalen. Kommunal mener også at Bergkvarabuss har brutt tariffavtalen gjennom å engasjere utenlandske sjåfører uten at dette er drøftet med fagforeningen.

Trykk her for å lese om SVTs avsløring om de latviske bussjåførene!

Trykk her for Fackförbundet Kommunal sin kommentar tikl SVT i saken!

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok