Nett-banner 950x173 72

– Denne kampen skal vi vinne!

1.september 2014
Solidaritetsmøte080114-small Det var stinn brakke på Cafeteateret i Oslo under støttemarkeringen for bryggesjauerne onsdag kveld. Faktisk kom det så mange at mange ikke slapp inn, men måtte stå på utsiden. Bak arrangementet stod Norsk Havnearbeiderforening og ikke minst pensjonert redaktør i Transportarbeideren, Vegard Holm. Les mer!


(Tekst og foto: Roy Ervin Solstad - Transportarbeideren)

- Arbeidsgiverne vil kaste en yrkesgruppe ut av norske havner, men de vil møte motstand. Vi vil vise solidaritet og støtte bryggesjauernes kamp, sa Holm da han åpnet det som etter hvert lignet rene vekkelsesmøtet.
 
Fra inn- og utland
Havnearbeidere fra hele Norge var selvsagt på plass. Det samme var svært mange fra fagbevegelsen både i Oslo og andre deler av landet. En gjeng havnearbeidere fra Gøteborg hadde endatil fylt opp to biler og kjørt til Oslo for å støtte sine norske kamerater i kampen.
 
Bakgrunnen for støttemarkeringen var både kampen for tariffavtale ved Risavika Havn utenfor Stavanger, sympatistreikene ved havnene i Mosjøen og Tromsø og konflikten ved Oslo Havn. Noen savnet kanskje havnearbeiderne fra Stavanger, men leder i Norsk Havnearbeiderforening, Terje Samuelsen, kom både med hilsen fra dem, og en begrunnelse på hvorfor de ikke kunne stille opp.
- For en gangs skyld, har de endelig litt jobb der borte, smilte Samuelsen.

Nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars M. Johnsen sa under sin tale, at han egentlig savnet bare tre personer i salen, nemlig ledelsen ved Oslo Havn.
- Men de tør vel ikke å komme, sa han til stor latter fra salen.
 
Stående applaus
De mange talerne tente virkelig kampgløden blant de fremmøtte, og både tilrop og klappsalver var det mange av. Den største jubelen var det derimot ikke en bryggesjauer eller fagforeningsleder som fikk. For da Silje Kjosbakken, kvinnen bak bloggen Bryggesjauerfrue entret talerstolen, var det nesten som taket løftet seg.

Hun har siden november i fjor publisert innlegg på sin egen blogg der hun irettesetter mange av de påstandene som arbeidsgiverne har kommet med om situasjonen på havna i Oslo. Ifølge bryggesjauerne selv, har Bryggesjauerfrue-bloggen gitt sjauerne troen på at de kan vinne kampen mot arbeidsgiverne. Kjosbakken selv, var derimot ikke helt komfortabel med å stå foran så mange mennesker.
 
- Hadde jeg visst det kom så mange, så hadde jeg takket høflig nei til å holde tale, men takk til alle som leser og deler bloggen min, og kommer med innspill, sa hun til en stående applaus som ingen ende ville ta.
 
Sponset av Michelet
I talen sin avslørte hun at bloggen hadde fått tilbud om sponsor. Fra noen som selger damesko.
- Jeg tror de må ha sett mer på trafikken på bloggen enn hva jeg skriver om, så jeg takket nei, sa hun med et smil.
 
En av de senere talerne, forfatter og tidligere bryggesjauer, Jon Michelet, mente Kjosbakkens blogg var så bra at han trakk bryggesjauerfrua opp på podiet igjen for å motta 500 kroner i støtte til bloggen.
Den 500-lappen var knapt nok innom hendene til frua, før den landet i hatten som var blitt sendt rundt til «kollekt» for de sympatistreikende i Tromsø og Mosjøen. Den kollekten var det nemlig Michelet selv som oppfordret til.
 
- Jeg hadde nok vært bryggesjauer fremdeles om ikke AKP hadde beordret meg til journaliststilling i Klassekampen, men en gang bryggesjauer, alltid bryggesjauer, sa Jon Michelet til jubel fra salen.
 
Aldri sett maken
Da leder i Transportarbeiderforbundet, Roger Hansen fikk ordet som sistemann, var det ikke en i salen som var i tvil om at kampen for bryggesjauerne var en kamp som både måtte, skulle, og ville vinnes.
 
- Jeg har vært tillitsvalgt i mange år, men jeg har aldri sett maken til arbeidsgivere som i Oslo Havn. De går bak ryggen på folk og produserer et strategidokument for å bli kvitt havnearbeiderne samtidig som de forhandler om ny tariff. At det går an å være så råtten, tordnet Hansen.
 
Han varslet samtidig at det vil komme opptrappinger av sympatiaksjonene, men at det ikke var endelig bestemt hvor og når.
 
- Det er ikke bare i Norge havnearbeiderne angripes. Det skjer over hele verden. Men det er ikke bare arbeidsgiverne som har internasjonal støtte. Det har vi også, og jeg kunne holdt på hele kvelden med å lese opp støtteerklæringene som har kommet og stadig kommer inn fra hele verden. Denne kampen går ut over landets grenser, så dette er en kamp vi skal vinne, avsluttet Roger Hansen.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok