Nett-banner 950x173 72

- Streikebryteri, er no svineri!

29.april 2014
BlokadeTromsø280414-small Nok en gang lyktes fagforeningsaksjonister mandag med å blokkere lossing og lasting av hurtigruta i Tromsø. Nor Lines varsler rettslig etterspill overfor både aksjonistene og politiet som ikke fjernet dem. Politiet såg ingen grunn til å gripe inn overfor aksjonistene. Les mer!

(Tekst og foto: Jan-Erik Østlie - LO Media)
 
Om lag en måned etter siste aksjon slo de sympatistreikende havnearbeiderne i Tromsø til igjen i ettermiddag. I fire timer blokkerte 60 fagforeningskamerater fra Kristiansand i sør til Hammmerfest i nord havna i Tromsø sånn at streikebrytere ikke fikk verken lastet eller losset gods.
 
Om lag 20 fagforeningsfaner vaiet i den litt sure vinden i vinterlige Tromsø. Til stor fortvilelse for Nor Lines AS som hadde møtt opp med streikebrytere, en gjeng som ikke fikk utrettet stort annet enn å stå måpende å se på at fagorganiserte viste styrke. De tittet mest ned i sine mobiltelefoner. Hva de så der, er noe uklart.
 
Varmet opp med lørdagsrevyen
De sympatistreikende hadde forberedt seg godt. De møttes en times tid på kontorene til Fagforbundet i Tromsø på Stortorget. Her ble det varmet opp med lørdagsrevyens innslag om blokaden mot Holship i Drammen havn natt til lørdag. Noen søringer kunne dessuten fortelle at viseadministrerende i Nor Lines Toralf Ekrheim, havnearbeiderne i Tromsøs arbeidsgiver, var sett på nordgående fly på vei til Tromsø med ei allværsjakke under armen. Få var i tvil om hvor hans skulle.
 
Ikke sloss!
Vegard Holm, aktivist og relativt nylig avgått redaktør i Transportarbeideren, hadde funnet fram sin franske alpelue og megafonen og instruerte troppene før de vandret i samlet tropp gjennom Storgata og ned til havna.
 
- Geir Ingebrigtsen og jeg leder aksjonen nede på havna. Det går rykter om at det er hyret inn vektere. Men husk at vi ikke skal sloss, og vi skal ikke rope quislinger. Vårt eneste mål er å stoppe lastinga og lossinga, sier Holm.
 
Ringte politiet
Da fagforeningsgjengen pluss representanter fra Tromsø AUF og Tromsø RU nådde havna viste det seg at arbeidsgiverne var godt forberedt. Det var satt opp sperringer bundet sammen med plastikkstrips. Det viste seg imidlertid at dette ikke var gjort hele veien, så da hurtigruteskipet MS Trollfjord seilte inn på havna presis 14.30, tok de sympatistreikende seg inn på havna og ropte taktfast: - Streikebryteri, er no svineri!
 
Og ganske riktig – det tok ikke lang tid før Toralf Ekrheim viste seg. Han tok raskt kontakt med klubbleder Geir Ingebrigtsen som ikke vek en tomme. Ekrheim ringte da politiet som kort etter var på plass.

Vellykket aksjon
Politiet gikk ganske bryskt ut. Journalister måtte vise pressekort og fikk bli under tvilende blikk. Holm og Ingebrigtsen forklarte situasjonen, at dette var en lovlig aksjon og at havna ikke var privat område og at ingen hadde brutt seg inn bak nettinggjerdene. Politiet satt med en noe annen versjon av historien, Nor Lines-versjonen, men smilte etter hvert imøtekommende og trakk seg raskt tilbake for å undersøke situasjonen.
 
- Hva skal dere gjør her? Sier en av politimennene.
- Vi skal stå stille og rolig her til Hurtigruta går, sier Geir Ingebrigtsen.
 
- Politiet oppførte seg eksemplarisk og ville ikke ta stilling i denne konflikten, sier Holm.
- Så aksjonen må regnes som hundre prosent velykket?
- Ja, den gikk akkurat som planlagt, sier Vegard Holm.
 

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok