Nett-banner 950x173 72

Holship fikk medhold

15.mai 2014
BlokadeDrammen260414-small Borgarting lagmannsrett har gjennom en midlertidig forføyning nektet havnearbeiderne å blokkere Holship til det foreligger en rettskraftig dom. 2. nestleder Terje Samuelsen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) sier til Transportarbeideren at forbundet vil anke lagmannsrettens kjennelse. Les mer!

(Tekst og foto: Roy Ervin Solstad - Transportarbeideren)

Etter at Transportarbeiderforbundet gjennomførte blokade 26. april i år, varslet Holship at de ville gjøre hva de kunne for å få stoppet blokadene av lossing og lasting som selskapet var involvert i. Det inkluderte også å be retten om midlertidig forføyning. Nå har Borgarting lagmannsrett gitt Holship medhold i at det ikke kan gjennomføres blokader mot selskapet før det foreligger en rettskraftig dom. Det kan ta tid.

Sjokkert
Holship Norge har base i Drammen, men i motsetning til de andre aktørene har det danskeide selskapet ikke ønsket å signere en tariffavtale med Transportarbeiderforbundet. I stedet for å bruke registrerte havnearbeidere vil de bruke sine egne ansatte. Det mener NTF er i strid med ILO-konvensjon 137 som Norge har ratifisert, og varslet derfor boikott av selskapet. Drammen tingrett ga i mars NTF lov til å boikotte, men den dommen ble umiddelbart anket.

Det hindret ikke NTF i å iverksette en boikott fra 17. april, og ni dager senere blokkerte NTF med støtte fra mange fagforeningskamerater lossingen av et skip på Drammen Havn. At lagmannsretten har kommet fram til at det må en rettskraftig dom til før man kan boikotte Holship, kommer som et sjokk på 2. nestleder i NTF, Terje Samuelsen.

– Det har vært utført blokade i Drammen helt ut fra de forutsetninger som lovverket tilsier. Det har ikke foregått fysisk påvirkinging eller vold under disse blokadene, så jeg er veldig overrasket over lagmannsrettens kjennelse, sier Samuelsen.

Anker
Til Transportarbeideren sier Terje Samuelsen at forbundet vil anke lagmannsrettens kjennelse om midlertidig forføyning.
– Det er klart at her vil det komme en anke med krav om muntlige forhandlinger i retten. I den runden som har vært nå, har det kun gått papirer fram og tilbake, påpeker han.

Skulle NTF lide nederlag i de muntlige forhandlingene i lagmannsretten, ser ikke Samuelsen slaget som tapt likevel.

– Vi har også en mulighet til å anke saken til Høyesterett, understreker han.

Hvor raskt en slik ankesak på den midlertidige forføyningen kan komme opp for Borgarting lagmannsrett, er han usikker på, men håpet er at det skjer raskt.

– I en slik sak vil det ikke kunne ta lang tid, sier han.

Arbeidsmandsforbundet
De ansatte i Holship er ikke uorganiserte arbeidere, men går på en overenskomst for renholdere gjennom Arbeidsmandsforbundet. Forbundsleder Erna Hagensen har tidligere vært svært kritisk til at hennes medlemmer blir brukt til å fortrenge havnearbeiderne i Transportarbeiderforbundet, og Terje Samuelsen sier at NTF vil ta kontakt med sine LO-kolleger i Arbeidsmandsforbundet.

– Vi er nødt til å ta opp igjen kontakten med dem, slik at vi kan få klargjort dette. Arbeidsmandsforbundet må trolig klarlegge hva som ligger i den tariffavtalen som medlemmene hennes i Holship går på. Det kan jo ikke være sånn at alt er OK bare man er organisert. Da kunne jo for eksempel losse- og lastearbeiderne våre kreve å få undervise på skoler, poengterer han.

Glad
Transportarbeideren lyktes ikke i å komme i kontakt med Holships advokat, Nicolay Skarning onsdags ettermiddag, men til Drammens Tidende, sier Skarning at han er glad på vegne av både Holship og Bedriftsforbundet som har frontet saken.

– Den redder faste jobber i Drammen, og det betyr ro på havna framover, sier han.

NTFs Terje Samuelsen bekrefter at de ikke vil gjennomføre noen blokade før de får tillatelse til det av retten.
– Vi vil selvfølgelig etterleve denne kjennelsen, sier Terje Samuelsen.

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok