Nett-banner 950x173 72

– Ingen organisasjonstvang her

12.mai 2013
Robert Eriksson051213-small I Ålesund skjønner ikke Johan Eriksson alt oppstyret om at man må være medlem i Transportarbeiderforbundet for være havnearbeider i Norge. Han har jobbet som havnearbeider siden 1999 uten å være organisert. - Jeg blir provosert når jeg leser hva som står i media om at man må være medlem i Transportarbeiderforbundet for å kunne være havnearbeider, sier han. Les mer!

(Tekst: Roy Ervin Solstad - Transportarbeideren. Foto: Privat)

Det har vært stor strid rundt havnearbeiderne og deres rettigheter denne høsten. Utenfor Stavanger boikottes Risavika Terminal fordi selskapet ikke vil inngå en tariffavtale der registrerte havnearbeidere får fortrinnsrett til lasting og lossing.

I Drammen har Bedriftsforbundet klaget inn Norge fordi de mener at Norge bryter menneskerettighetene om fri organisasjonsrett, da de påstår at man må være medlem i Transportarbeiderforbundet for å kunne jobbe som havnearbeider. I Oslo er det åpen konflikt mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne.

Ikke presset

Nå har også Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn sendt skriftlig spørsmål til arbeidsminister Robert Eriksson om regjeringen kommer til å sette inn tiltak for at folk kan jobbe i havnene uten å være organiserte. Skal man tro Johan Eriksson fra Østersund i Sverige, så trengs det ingen tiltak overhodet. Han har jobbet i havner langs hele kysten i snart 15 år, uten å være organisert.

– Jeg har jobbet som registrert havnearbeider hele tiden, uten å være organisert i noe forbund. Jeg har heller ikke opplevd noe press for å organisere meg, påpeker 36-åringen som etter mange år i Norge snakker bedre norsk enn Fredrik Skavlan gjør på TV på fredagskveldene.

Provosert

Det er nettopp den erfaringen 36-åringen fra Sverige har.
– Jeg blir litt provosert når jeg leser det som står om havnearbeiderne i media. Det er mye som er galt, og kritikken er ubegrunnet og rent oppspinn. Media beskriver en en virkelighet jeg ikke kjenner meg igjen i, påpeker Eriksson.

Minst like provosert er Bjørn Steffensen.
– Det blir påstått at vi tjener så godt, men lønna vår er 330.000 kroner i året, inkludert feriepenger. Alt over det skyldes at vi er ute i all slags vær, døgnet rundt og mer enn annenhver helg hele året. Dette er egentlig en dårlig betalt drittjobb, freser Steffensen.

For hans svenske uorganiserte kollega kan bråket rundt havnearbeiderne medføre at han etter snart 15 år forlater "posten" som uorganisert havnearbeider.
– Du skal ikke se bort fra at jeg melder meg inn. Jeg har hørt mye prat og diskusjoner her på jobben, og da blir man jo mer engasjert. Å melde seg kan være en grei måte å støtte opp om foreningen, avslutter Johan Eriksson .

Ntf medlem
transport-arbeideren.jpg
Håndbok